marți, 13 martie 2012

Despre celule stem mezenchimale

O categorie de celulele stem adulte este reprezentata de catre celulele stem mezenchimale.
Celule stem mezenchimale se gasesc intr-un numar deosebit de mare in maduva osoasa  si in regiunea Wharton’s Jelly a cordonului ombilical. (Wharton’s Jelly  sau “gelatina Wharton” este un tesut conjuctiv mucoid care constitue matricea extracelulara a cordonului ombilical  si  inglobeaza vasele de sange,  protejandu-le)
Celule stem mezenchimale reprezinta sursa dezvoltarii diferitelor structuri tisulare (ex tesutul nervos, tesutul cardiac, tesutul muscular, tesutul osos etc.).
Ca si celulele stem hematopoietice, celulele stem mezenchimale  sunt definite prin 3 caracteristici fundamentale:
  • grad redus de specializare
  • capacitate crescuta de autoreplicare (multiplicare)
  • capacitatea de a se diferentia, dand nastere unor celule adulte capabile sa indeplineasca anumite functii in organism.
Celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical:
  • au antigenitatea redusa(capacitatea de a declansa un raspuns imun) - fiind foarte bine tolerate din punct de vedere imunologic in contextul unui transplant
  • sunt usor de prelevat in numar ridicat, celulele stem mezenchimale putand fi izolate dintr-o  sectiune  a cordonului ombilical colectate la nastere.
  • pot fi disponibile imediat ce sunt solicitate de clinici  autorizate in terapii cu astfel de celule
  • au compatibilitate inalta
  • prezinta capacitatea de multiplicare crescuta - fiind cunoscut faptul conform caruia capacitatea de multiplicare si diferentiere celulara scade odata cu cresterea varstei donorului
Numarul celulelor stem mezenchimale in maduva osoasa scade de la o celula stem mezenchimala/10.000 celule mononucleate la nou nascuti la 1/100.000 la adolescenti, ajungand in final la 1/1.000.000 la adulti.
In plus, la adulti, numarul celulelor stem mezenchimale  este de 1000-5000  celule stem  /cm³  de sange de cordon ombilical si de 10.000 – 15.000 / cm de tesut de cordon ombilical .
Datorita inaltei lor plasticitati, celulele stem mezenchimale  se pot diferentia in celule osoase, cartilaginoase, nervoase, adipoase, miocardice, hepatice si tegumentare  reprezentand o adevarata perspectiva a  medicinei regenerative, cu potentiala utilitate pentru regenerarea tesuturilor si organelor.
Studiile clinice au demonstrat ca prin actiunea lor imunomodulatoare si imunosupresoare, co-transplantul celulelor stem mezenchimale cu celulele stem hematopoietice reduce probabilitatea de respingere  datorita compatibilitatii imperfecte a celulelor stem hematopoietice in transplantul alogenic.
Celulele stem mezenchimale  vor fi extrem de utile in tratamentul bolilor autoimune si inflamatorii, precum  artrita reumatoida si boala Chron datorita potentialului lor imunomodulator.
Cercetari recente in domeniul ingineriei tisulare au demonstrat posibilitatea obtinerii de valve si capilare artificiale.
De asemenea, tot in studii clinice, celulele stem mezenchimale sunt folosite ca vehicule de transport  pentru medicamente antitumorale, in cadrul terapiei genice derulate in scopul tratarii tumorilor greu accesibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu