joi, 10 februarie 2011

IECA cresc riscul aparitiei angioedemului

Conform unui studiu publicat in ultimul numar al revistei “Hypertension” (iunie 2008), inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei I in angiotensina II – IEC- cresc de pana la 3 ori riscul dezvoltarii angioedemului in timpul tratamentului antihipertensiv.
Desi angioedemul asociat ICE este relativ rar, nivelul incidentei si factorii sai determinanti nu sunt date deocamdata insuficient cunoscute. Pentru a oferi noi informatii studiul efectuat a cuprins toti pacientii de la Medical Center Bedford (Massachusetts, SUA) ce au primit prima reteta pentru IEC intre aprilie 1999 si decembrie 2000. Cele mai prescrise medicamente au fost: lisinopril, fosinopril si captopril.
S-a descoperit ca rata incidentei angioedemului la acesti pacienti crescuse de la 0.47 inaintea initierii tratamentului cu IEC la 1.97 de cazuri la 1000 de pacienti/an. Aceasta rata a fost mult mai mare si comparativ cu un alt grup de pacienti care au primit antihipertensive din alte clase – 1.97 fata de 0.51 la cei cu tratament diferit de IEC. Astfel riscul relativ al producerii angioedemului la pacientii cu tratament antihipertensiv cu IEC s-a dovedit a fi de 3.56 de ori mai mare decat cel al pacientilor cu alte tratamente antihipertensive.
Cercetatorii adauga ca « aproximativ 1 din fiecare 2600 de pacienti nou introdusi in tratamentul cu IEC va dezvolta angioedem in primele 30 de zile si aproximativ 1 din fiecare 1000 il va dezvolta in cursul primului an de tratament ». Astfel se subliniaza faptul ca riscul angioedemului nu diminua ci dimpotriva, se mentine ridicat pe toata durata tratamentului.
Alti factori asociati cu un risc crescut de angioedem includ: sexul feminin, insuficienta cardiaca cronica, boala ischemica coronariana. Diabetul, in schimb scade riscul producerii de angioedem.
Desi prescrierea IEC in HTA nu este amenintata de noile date obtinute acestea aduc totusi la lumina noi factori ce trebuie luati in considerare, acestia putand in unele cazuri inclina raportul risc-beneficiu impotriva acestor medicamente.
                                                                                                                    Copyright © 2011 MedicalStudent.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu